Înregistrare Contactați-ne Publicitate Regulament FAQ
Prima pagină Filme Online XXX Comenzi Reclamații


Acasă » 2010 » Noiembrie » 2 » Fostul general Mihai Chiţac a murit. Peste trei zile ar fi împlinit 82 de ani
11:19 AM
Fostul general Mihai Chiţac a murit. Peste trei zile ar fi împlinit 82 de ani


Fostul general Mihai Chiţac, condamnat la 15 ani de închisoare pentru reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, a fost internat în 20 septembrie la Spitalul Militar din Capitală. El a intrat în comă după ce medicii i-au extirpat o tumoră cerebrală canceroasă.

Avocata generalului Chiţac declarase, în urma operaţiei, că medicii nu îi dau şanse de supravieţuire.

„Din păcate, de numele generalului Chiţac se vor lega pentru totdeauna crimele represiunii de la Timişoara. Chiar dacă nu el a comandat trupele  a fost prezent în stradă ca cel mai ardent sprijinitor al regimului comunist", a declarat pentru „Adevărul" istoricul Alex Mihai Stoenescu.

La începutul lunii septembrie, Chiţac fusese internat sub pază la Spitalul Elias din Capitală, pentru că avea dureri mari de cap, iar înainte de ultima internare medicii îi descoperiseră şase tumori cerebrale de mari dimensiuni.

Chiţac a fost eliberat de şase ori din închisoare, pe motive medicale, de când a fost încarcerat în 2008.

Cea mai recentă eliberare a fost la 5 mai 2010, pentru o operaţie la inimă dar intervenţia a fost amânată din cauza stării grave a fostului general. Înainte să moară, Mihai Chiţac beneficia de o punere în libertate pe termen de patru luni.

Potrivit judecătorilor care i-au semnat condamnarea, în urmă cu 21 de ani, la Timişoara, Mihai Chiţac a spus înainte de a lua automatul în mână şi a trage personal în manifestanţi: "La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie!".

Mihai Chiţac, degradat din cauza participării la reprimarea Revoluţiei de la Timişoara

- s-a născut la 4 noiembrie 1928 în comuna Suharău, judeţul Botoşani.

- a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, specialitatea Infanterie (1948 - 1949) şi apoi Academia Militară din Bucureşti - Facultatea de Arme Întrunite (1950 - 1952)

- a îndeplinit funcţiile de ofiţer în Direcţia Operaţii a Marelui Stat Major între 1952 - 1954, şef al Secţiei P.L. din Comandamentul Trupelor Chimice, comandant al Şcolii de Ofiţeri de Chimie (sept. 1960 - iunie 1961), conferenţiar la Academia Militară (1961 - 1968), comandantul Trupelor Chimice (23 ian. 1968 - 3 ian. 1990) şi comandant al garnizoanei Bucureşti. A fost înaintat la gradele de colonel (1968), general-maior (decembrie 1972) şi apoi la cel de general-locotenent (august 1984)

- decembrie 1989: generalul Chiţac era comandantul trupelor chimice din cadrul Ministerului Apărării. În această calitate, el a fost trimis, împreună cu Ion Coman, Victor Stănculescu, Ștefan Guşă, Constantin Nuţă, de Ceauşescu la Timişoara pentru a participa la reprimarea Revoluţiei

- 28 decembrie 1989: a fost numit în funcţia de ministru de interne în Guvernul Petre Roman printr-un decret al preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu şi înaintat la gradul de general-colonel, cu 3 stele

- 14 iunie 1990: generalul-colonel Mihai Chiţac a fost eliberat din funcţia de ministru de interne

- 15 iulie 1999: este condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la opt ani de detenţie pentru tentativă la omor deosebit de grav în procesul Revoluţiei de la Timişoara

- Chiţac ajunge în 2000 la închisoare, doar pentru câteva zile. I-a fost permis să iasă pe motive medicale

- 2001: noul procuror general al României, Tănase Joiţa, a suspendat decizia definitivă de condamnare a lui Chiţac

- 2004: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât rejudecarea procesului lui Mihai Chiţac şi a colegului său, generalul Victor Athanasie Stănculescu

- octombrie 2008: a fost condamnat prin sentinţă definitivă la 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei din 1989. A fost încarcerat şi degradat la gradul de soldat împreună cu Stănculescu.

- 19 septembrie 2010: a ajuns în comă la Spitalul Militar Central. A fost tratat atât pentru mai vechile afecţiuni cardiace, deja cunoscute, dar şi pentru mai multe tumori cerebrale.


Vizualizări: 480 | Adăugat de: webmaster | Tag-uri: mihai chitac, decedat, generalul
Total comentarii : 0



Formular de autentificare vechi