Înregistrare Contactați-ne Publicitate Regulament FAQ
Prima pagină Filme Online XXX Comenzi Reclamații


Acasă » 2010 » Noiembrie » 3 » „Legile de aur“, blocate la Guvern
10:16 AM
„Legile de aur“, blocate la Guvern


Adoptarea celor trei legi este impusă de FMI pentru acordarea următoarei tranşe, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a susţinut că dacă România nu adoptă rapid cele trei acte normative, iese din acordul cu Fondul.

Avertismentul său nu i-a impresionat însă pe parlamentarii Puterii. În vreme ce liderii Coaliţiei se aflau la consultări la Palatul Cotroceni, senatorii PDL, UDMR şi UNPR nu au reuşit să deblocheze dezbaterea legii pensiilor. Coaliţia este restantă şi în privinţa legii salarizării unitare, şi a bugetului de stat pe 2011, care nu au fost aprobate încă de Guvern.

Lipsă de cvorum la Senat

Cu o majoritate fragilă în Senat (un singur vot în plus faţă de Opoziţie), Puterea nu a reuşit, ieri, să se mobilizeze pentru a-şi impune punctul de vedere la legea pensiilor. Legea nu a mai fost votată în plenul Senatului de ieri după mai bine de o oră de dispute procedurale.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a cerut suspendarea dezbaterilor până la venirea ministrului Muncii Ioan Botiş, în timp ce democrat-liberalul Dumitru Constantin a acuzat Opoziţia că încearcă să tergiverseze lucrările. După consultări fără rezultat între liderii grupurilor, şedinţa s-a suspendat din lipsă de cvorum,

Puterea nereuşind să-şi mobilizeze parlamentarii. Reexaminarea legii pensiilor, cerută de Traian Băsescu, este cu atât mai dificilă pentru PDL cu cât Opoziţia a decis la Comisia de Muncă ca punctul de pensie să fie calculat la 45% din salariul mediu pe economie, iar vârsta de pensionare să fie de 64 de ani la bărbaţi şi de 60 la femei.

Deputaţii Puterii s-au mobilizat cu greu şi în Cameră. Din cauza numărului insuficient de voturi, democrat-liberalii s-au trezit că programul de lucru pentru săptămâna în curs este respins de plen. În cele din urmă, programul a fost adoptat, dar Puterea n-a izbutit să treacă de plen nici măcar unul dintre proiectele de lege înscrise pe ordinea de zi.

Majoritatea  PDL-UDMR-UNPR va trebui să repare şi „greşeala" reducerii TVA pentru alimentele de bază şi a neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei. Traian Băsescu a retrimis ieri la Parlament cele două acte normative, spre reexaminare.

Şeful statului a criticat actuala Coaliţie, afirmând că o „majoritate care votează din greşeală este toxică". Traian Băsescu a cerut fiecărui minister să prezinte în cel mai scurt timp proiectele vitale de investiţii pentru anul viitor pentru ca procedurile de documentare să înceapă cât mai curând.

Investiţii din primăvară

„Acest lucru este important pentru că până acum investiţiile se cantonau ca alocare bugetară în trimestrele III şi IV şi, practic, banii pentru investiţii deveneau banii prin care se regla deficitul. Pe de-o parte, pentru că nu era timpul material pentru organizarea licitaţiilor, atribuirea contractelor şi consumarea banilor, iar pe de altă parte se făcea reglajul deficitului bugetar prin anulări la investiţii, ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta", a explicat Băsescu.

Analistul financiar Aurelian Dochia este de părere că, dacă în 2011 se vor bugeta investiţii pentru primele două trimestre, va fi foarte dificil pentru România să se încadreze în ţinta de deficit de 4,4% din PIB, care este oricum una destul de ambiţioasă.

„Până acum era o şmecherie bugetarea investiţiilor pentru a doua jumătate a anului", spune Dochia. Şi consiliera premierului Emil Boc pe probleme economice a declarat pentru „Adevărul" că proiectele majore sunt prioritizate la nivelul fiecărui minister încă de la jumătatea anului.

„Lucrurile nu sunt uşor de făcut pentru că nu s-a mai procedat aşa şi pasul trebuie grăbit. Obiectivul zero este absorbţia de fonduri europene, fie că vorbim de transport, mediu sau competitivitate economică", a spus Vass.  ; Au mai contribuit Valentina Deleanu și
Alina Voaideș

"Obiectivul zero este absorbţia de fonduri europene, fie că vorbim de transport, mediu sau competitivitate economică."
Andreea Paul Vass
consilier al premierului Boc

Negocieri pentru un nou acord

Negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană vor începe în ianuarie, a anunţat ieri preşedintele Traian Băsescu.

În cazul în care se va ajunge la o formă convenabilă, noul acord va veni în continuarea celui actual, care se încheie în aprilie 2011. „Nu vă pot da detalii, dar vă pot spune că, în baza acordului majorităţii, vom începe negocierile pentru un nou acord cu FMI, BM şi UE în luna ianuarie în aşa fel încât, în cazul în care vom ajunge la o formă convenabilă României, acordul să intre în vigoare în continuarea celui care se termină în luna aprilie, dacă, prin îndeplinirea condiţionalităţilor, acordul va fi dus până în luna aprilie", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că este optimist că România va duce la îndeplinire acordul actual prin îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor.

Ordonanţa creditelor nu se aplică retroactiv

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că a anunţat partidele că Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori nu se va aplica retroactiv ci „reglementează viitorul pentru că există tentaţia băncilor de a introduce noi comisioane, noi obligaţii de plată pentru cei care au credite şi mai ales pentru cei care întârzie şi îşi reeşalonează creditele".

El a adăugat că ordonanţa trebuie să vizeze strict ceea ce se întâmplă în relaţia bănci - clienţi în momentul de faţă. „Deci nicio bancă nu poate spune că ordonanţa vizează comisioanele şi dobânzile pe care le-ar fi plătit clientul înainte de apariţia acestei ordonanţe", a spus Băsescu.

Totuşi, preşedintele nu a specificat clar dacă Ordonanţa 50 se va aplica sau nu şi pentru creditele aflate în derulare. Mai exact, dacă un comision de risc, exclus de actul normativ, va mai trebui sau nu plătit pentru contractele aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a Ordonanţei 50.

Surse democrat-liberale au declarat pentru „Adevărul" că premierul Em il Boc le-a explicat membrilor Biroului Permanent Naţional al PDL că Ordonanţa 50 nu se va aplica şi contractelor vechi. Iar asta după ce reprezentanţii delegaţiei FMI şi ai Comisiei Europene (CE) au insistat ca parlamentarii să modifice Ordonanţa creditelor.

Ordonanţa trebuie să devină lege

Preşedintele a transmis partidelor că Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori trebuie să devină lege.

„Poziţia mea în faţa Fondului ca de altfel şi a Guvernului dar şi poziţia discutată astăzi a fost că ordonanţa trebuie transformată în lege", a spus Băsescu. Preşedintele a adăugat că legea va trebui, pe de altă parte, „să prevină tentaţia băncilor de a transfera în spatele beneficiarilor de credite, prin noi comisioane, prin creşteri de comisioane" pierderile din credite neperformante.

În prezent, proiectul de lege pentru Ordonanţa 50 se află în dezbatere la Comisia Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, unde i-au fost aduse aproape 150 de amendamente. Ulterior, actul normativ trebuie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, să fie promulgat de preşedinte şi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Băsescu a atras atenţia, la fel ca şi membrii delegaţiei FMI şi CE, că cel care reglează în mod direct şi cel care reglementează în mod direct activitatea băncilor comerciale este Banca Naţională. El a adăugat că Oficiul pentru Protecţia Consumatorului poate sesiza Banca Naţională să ia măsuri legate de interzicerea unui produs bancar, spre exemplu.
Vizualizări: 445 | Adăugat de: webmaster | Tag-uri: udmr, legi, traian basescu, buget stat 2011, fmi, anulare, legea de aur, guvern
Total comentarii : 0



Formular de autentificare vechi